5 steg för att ge dina coacher vad de VILL i livet (medan de bygger din verksamhet)

Har du någonsin tänkt “Jag önskar jag kunde betala mina coacher bättre, men jag tjänar inte tillräckligt mycket pengar?”
En sådan “top-down”-modell är en fälla: du kommer nog aldrig tjäna tillräckligt mycket pengar genom att jobba på egen hand för att börja betala andra att hjälpa dig. Tänkandet är vanligt, tyvärr bakvänt och självklart gjorde vi detta fel tidigare.
Varje coach ska generera intäkterna som betalar hen. Och mer!
Hos oss är coacherna “kassaflödes-genererande tillgångar” (förutom fantastiska empatiska människor) som förstärker vår verksamhet istället för kostnader som dränerar den.
Vi använder oss av “4/9-modellen”. 4/9 (eller 44%) av intäkterna är tillgängliga som lön för de anställda. Resten är öronmärkt för annat (fasta kostnader, investeringar, vinst etc.)
Matematiken bakom modellen finns väldigt bra beskriven i Chris Coopers böcker så jag kommer inte gå in djupare på dem här. Men tanken är att modellen ska ge meningsfulla möjligheter för coacherna att styra över sitt eget öde (= ersättning och arbetstid).
Den gamla industrialistiska modellen “Jag betalar dig en lön för 40 timmars arbete” sätter ett tak för den anställdes möjlighet att tjäna, lära och investera i sig själva. Hur många som avlönas på det sättet känner DU som hoppar upp ur sängen varje morgon för att gå till jobbet?
På CrossFit Medis behöver vi coacher som ler från öra till öra vid 05.30, kramar medlemmar välkomna vid 06.00 och high-five:ar dem på vägen ut efter passet. Det är en “4/9”-coach.
Här är 5 steg för att ge dina coacher vad de VILL i livet medan de hjälper till att bygga din verksamhet.

  1. Fråga dem: “Vad vill DU göra NU?” var tredje månad. Människor ändras. Så även deras behov.
  2. Hjälp dem att från deras mål baklänges räkna ut hur ni ska bygga en intäktsmodell som matchar målen. (Så här kan det gå till: länk.)
  3. Erbjud utmaningar och möjligheter. Utmaning: kontinuerlig utbildning med regelbundna uppföljningar. Möjlighet: “Vad brinner du MEST för?” Sen bygger ni ett specialprogram som de kan styra utan någon direkt risk för dem. 
  4. Led dem genom processen att ta fram ett specialprogram och sen lämnar du över ansvaret till dem. Det är ditt ansvar att ta hand om den första PT-kunden, den första kostkunden och det första kidsprogrammet kräver ditt deltagande. Sen är målet att lämna spår efter dig för dem att följa. Därför måste processen vara så enkel som möjlig för coachen att följa. Sen delegerar du ansvaret. 
  5. Inse att alla vill inte ha vad DU vill ha. Väldigt få människor vill vara entreprenörer (och drygt hälften ångrar sig efter att de öppnat sin första verksamhet). Om en coach är nöjd att jobba 3 dagar i veckan och kan möta dina krav för kontinuerlig utbildning så är det helt ok – för nu. Du behöver kanske ersätta dem någon dag när behoven i din verksamhet ändras. Men tills dess är det inte fel med deltidare. 

Finns det roller i verksamheten som inte direkt generar intäkter? Absolut! Vår städare ser till att gymmet är snyggt. Vår “Client Success Manager” ringer och pratar med medlemmarna. Vår ekonomiansvarige sköter allt det ekonomiska.
Men de hjälper indirekt till att skapa intäkter för de frigör tid för mig och Kalle att bygga verksamheten. Vi “köper” roller som har ett lågt värde för att vi ska kunna lägga mer tid på roller som skapar högre värde.
Detta är ingenting som vi själva kom på utan det blev uppenbart när vår mentor “tvingade” oss att gå igenom alla våra roller och vad ersättningen för dem ska vara.
Det är FEL sätt att vänta som vi gjorde.
Det är FEL sätt att säga “Så snart företaget når [magisk siffra] ska jag anställa en coach/admin/städare för att hjälpa mig.”
Det är FEL sätt att göra som vi gjorde innan vi fick en mentor som erbjöd lösningen…genom att ändra vårt synsätt.
Du och din verksamhet förtjänar bättre och dina anställda kommer vara motiverade att hjälpa dig.

Like
Tweet

One more thing!

Did you know gym owners can earn $100,000 a year with no more than 150 clients? We wrote a guide showing you exactly how.